Mindfulness
Idag präglas vårt samhälle av ständig förändring och vi lever i ett högt tempo. Som individer tar vi varje dag ständigt emot ett enormt och oavbrutet informationsflöde som vi ska ta ställning till. Vår biologi och våra hjärnor är inte skapade för dessa krav och att använda vår uppmärksamhet på detta vis är energikrävande. Dessutom sker det just nu oroligheter i världen som på många sätt påverkar oss. Vi är många som vill och behöver skapa mer balans i vardagen och öka vår förmåga av återhämtning.
Vi är mer upplysta idag och vi förstår hälsoeffekterna av exempelvis motion. Det ligger också i tiden att lära sig mer om sig själv för att kunna leva ett mer tillfredsställande liv.
Vad är mindfulness?
Att vara medvetet närvarande handlar om att vara fullt medveten om vad som sker i nuet utan filter och utan att bedöma det som sker. Mindfulness kan beskrivas som motsatsen till att gå på autopilot. Oavsett livssituation kan vi med träning i mindfulness få mer kunskap om oss själva, minska stress och lidande, bli bättre på att reglera känslor samt öka vår livskvalitet. Med vänlig medvetenhet kan vi uppmärksamma det som pågår i oss och runt oss och på så vis bli mer medvetna om hur vår hjärna fungerar. Det ställe vi kan påverka något är i nuet och mindfulness är ett förhållningssätt till vad som pågår i livet just här och nu.
Att resa för mycket framåt eller tillbaka i tiden kan vara negativt om vi fastnar i det förflutna, ältar det som varit, planerar för mycket eller blir stressade av sådant som inte blir som vi tänkt. Vi måste naturligtvis tänka både bakåt och framåt, men dessa tankar bör inte ha så stort utrymme att vi tappar kraft eller fokus i nuet. Genom mindfulness kan vi lära oss vikten av att förstå och leva med våra tankar och känslor. Då blir vi också förmögna styra vår uppmärksamhet för att ändra det vi behöver och därmed skapa ett liv innehållande mer glädje, mer genuin gemenskap och mer livskvalitet.
Mindfulness har sina rötter inom buddismen och en vanligt förekommande definition av mindfulness kommer från John Kabat-Zinn som förde mindfulness till den västerländska kulturen på 70 – och 80-talet. Han säger att ”mindfulness innebär att man riktar sin uppmärksamhet på ett speciellt sätt, med avsikt i nuet, och icke värderande sätt, men med kärleksfullhet och vänlighet för att kunna göra ett etiskt val som skapar mindre lidande för mig själv och andra.”

Fördelar med mindfulness:
- Minskar stress och främjar återhämtning
- Förbättrar koncentration och fokus
- Hjälper dig att hantera känslor som oro och irritation
- Främjar en ökad känsla av välmående och balans
- Stärker din självkännedom och ditt tålamod
Jag erbjuder både individuella mindfulness-sessioner, gruppträning samt anpassade lösningar för företag där jag anpassar upplägget utifrån dina, gruppens eller organisationens behov. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller har erfarenhet – vi skapar en trygg och utvecklande miljö där du/ni kan växa i din egen takt.
Mindfulness på arbetsplatsen – För hållbart välmående och ökad effektivitet
Vår hjärna påverkas av stress, höga prestationskrav och ett konstant informationsflöde. Medarbetare som mår bra presterar bättre – och stannar längre. Genom strukturella förändringar och ett strategiskt fokus på mental hälsa kan arbetsgivare främja hållbart välbefinnande för sina anställda samt motverka psykisk ohälsa och stressrelaterade besvär. Att integrera mindfulness i arbetsvardagen ger verktyg att hantera stress, stärka fokus och bygga mental uthållighet.
Organisationens roll i att skapa god arbetsmiljö är avgörande – inte bara för individens skull, utan också för engagemang, prestation och hållbar produktivitet. Medarbetarna är vår viktigaste resurs – och deras välmående är avgörande för verksamhetens framgång.
Jag ger också utbildningar, workshops och föreläsningar i format som inspirerar till utveckling, ger nya insikter och skapar drivkraft framåt. Det är anpassade lösningar som möter just era utmaningar och behov i praktiken.
Självmedkänsla – Nyckeln till inre styrka och välmående
Självmedkänsla handlar om att bemöta dig själv med samma värme och förståelse som du skulle visa en vän i svåra situationer. I stället för att kritisera eller döma dig själv när saker inte går som planerat, lär du dig att visa vänlighet och förståelse gentemot egna misstag och motgångar.
Varför är självmedkänsla viktigt?
Kanske har du en stark inre kritiker som kan skapa onödig stress, självtvivel och ångest. Genom att utveckla självmedkänsla minskar du denna inre press och bygger en trygg grund för bättre självkänsla och emotionell balans. Självmedkänsla är också starkt kopplat till bättre psykisk hälsa och kan minska risken för stressralaterad ohälsa. Självmedkänsla minskar självkritik och prestationsbaserad självkänsla. Genom att vara mer medkännande med dig själv förbättrar du förmågan att hantera misslyckanden och motgångar. Det främjar psykisk hälsa och skapar en bättre balans mellan prestation och återhämtning.
Självmedkänsla är ett viktigt komplement till både coaching och mindfulness och bidrar till att skapa långsiktigt välmående, där du blir din egen bästa vän och support genom livets upp- och nedgångar.
Hur jobbar jag med självmedkänsla?
Känn igen och hantera självkritik:
Vi identifierar de tillfällen då din inre kritiker är som starkast och lär oss att ersätta självkritik med självmedkänsla
Utforskning av inre dialog:
Genom övningar och reflektioner förändrar vi den dialog du har med dig själv till en mer stödjande och uppmuntrande ton
Guidad självmedkänsla-meditation:
Meditationer som är specifikt utformade för att skapa medkänsla och acceptans gentemot dig själv
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) och mindfulness-övningar:
Vi integrerar acceptans och närvaro för att hantera negativa känslor och tankar på ett mer konstruktivt sätt
Hur fungerar coaching hos mig?
Kartläggning av nuläge och mål:
Vi börjar med att utforska var du står idag och vad du vill uppnå, vare sig det gäller karriär, ledarskap eller personlig utveckling.
Identifiering av hinder:
Tillsammans identifierar vi de tankemönster och beteenden som kan hindra dig från att nå dina mål.
Handlingsplan:
Jag hjälper dig att skapa en konkret plan med tydliga steg mot önskad förändring.
Utveckling och reflektion:
Genom regelbundna samtal arbetar vi med att stärka din självkänsla, motivation och förmåga att hantera utmaningar.
- Exempel på områden där jag kan stödja dig:
- Ledarskap och självledarskap
- Karriärutveckling och omställning
- Att stärka självförtroende och självkänsla
- Hantering av stress & balans mellan arbete och
- Förbättrad kommunikation och konflikthantering